Alley of the Greats at St. Sava plateau

Belgrade / Serbia / 2015

1
1 Love 1,944 Visits Published

На платоу испред храма Светог Саве, између будуће Галерије православне уметности и Народне библиотеке Србије, формирала би се „АЛЕЈА СРПСКИХ ВЕЛИКАНА“, са споменицима најзначајнијих Срба. У кружном облику, са главним осама кретања Небојшина улица-храм Светог Саве и Галерије православне уметности- Народне библиотеке Србије, споменици би били окренути једни према другима. По шест споменика великана било би подељено у четири групе-области у којој су се великани својим радом и животом истакли. Укупно би било постављено 24 споменика, са кружном фонтаном у средини и седењем око фонтане. Четри области ИСТОРИЈА, ДУХОВНОСТ, НАУКА И КУЛТУРА биле би заступљене при формирању алеје. О личностима чији би се споменици нашли у Алеји српских великана, требало би покренути стручну анализу компетентних људи.


 Наш предлог је да из области ИСТОРИЈЕ то буду споменици: Цара Душана, Цара (кнеза) Лазара, Кнегиње Милице, Вожда Карађорђа, Милоша Обреновића и Краља Петра I Карађорђевића. Из области ДУХОВНОСТИ споменици: Светом Сави, Стефану Немањи (Симеону Мироточивом), Василију Острошком, Светој Петки (због српског порекла), Николају Велимировићу и Патријарху Павлу. Из области НАУКЕ споменици: Николи Тесли Михајлу Пупину, Милутину Миланковићу,Јовану Цвијићу, Јосифу Панчићу и Руђеру Бошковићу. И из из области КУЛТУРЕ споменици: Вуку Караџићу, Иви Андрићу,Петру Петровићу Његошу,Стевану Мокрањцу,Надежди Петровић и Николи Добровићу. Предлог је и да у свакој од области буде заступљена по једна жена великан. Укупна висина споменика заједно са постаментом не би требала да буде већа од 6,5 до 7 метара.


Пешачка стаза са дрворедом поред Народне библиотеке Србије би остала иста,док би две фонтане које сада постоје, биле реорганизоване у свом облику и мало померене у односу на новонастале пешачке правце. 


 На делу зеленила поред парохијског дома, било би смештено игралиште за децу, са садржајем игралица карактеристичних за парковске површине. Клупе за седење, осветљење, корпе за смеће, чесме са пијаћом водом и слични садржаји били би распоређени на позицијама које омогућавају угоднији боравак свим корисницима новонасталог платоа.Испод  Галерије православне уметности из правца Небојшине улице и Булевара Ослобођења улазило би се у јавну гаражу. Гаража је на 3 подземна нивоа и има 220 паркинг места. Улаз-излаз за пешаке је такође из истог правца као и колски улаз.


Овако конципиран и уређен простор испред и око храма Светог Саве, дао би овом монументалном , веома значајном и лепом делу града нови, лепши и пунији сјај. Нова концепција овако представљена, претворила би овај простор у оно што он заслужује, треба да буде и јесте... СРПСКИ  П А Н Т Е О Н.     

1 users love this project
Comments
    comment
    user
    Enlarge image

    На платоу испред храма Светог Саве, између будуће Галерије православне уметности и Народне библиотеке Србије, формирала би се „АЛЕЈА СРПСКИХ ВЕЛИКАНА“, са споменицима најзначајнијих Срба. У кружном облику, са главним осама кретања Небојшина улица-храм Светог Саве и Галерије православне уметности- Народне библиотеке Србије, споменици би били окренути једни према другима. По шест споменика великана било би подељено у четири групе-области у којој су се великани својим радом и животом...

    Project details
    • Year 2015
    • Status Completed works
    Archilovers On Instagram
    Lovers 1 users